sobota 8. října 2016

Domácí čerstvé mungo klíčky - jednoduše!


Také máte rádi čerstvé klíčky a nechcete si je neustále kupovat na plastovém tácečku v supermarketu? Mám pro vás super jednoduchý návod, který je ekonomický a šetrný k přírodě.
Hlavní výhody jsou:
A) Ušetříte!
B) Neprodukujete zbytečný odpad :)
C) Klíčky máte v teple domova a neběháte po obchodech...

Já začala tím, že jsem si pořídila půl kilové balení zelených fazolek mungo. Mají příjemně zelenou barvičku a stojí cca 45,- (tácek s mungo klíčky stojí cca 27,-?).

Když máte fazolky, tak k samotnému nakličování stačí jakákoli mistička či nádoba a voda. Já používám na fotkách skleněnou.

1. Nasypala jsem do misky přibližně dvě hrsti mungo fazolek. Množství můžete korigovat dle své spotřeby. Klíčení trvá 2-3 dny, tak je potřeba začít s předstihem.


2. Na fazolky nalijte vodu tak, aby byly všechny ponořené, klidně 2 cm navíc. Takto ponechte fazolky přes noc (cca 6 - 8 hodin, klidně více) nasáknout vodu. Zvětší tak svůj objem. Misku umístěte po celou dobu klíčení do tmavé místnosti/krabičky/pod pokličku.


3. Po uplynutí namáčecí fáze vodu vylejte a fazolky nechte v tmavé místnosti. Během dne je 3x až 4x propláchněte. Pokud nemůžete tolikrát, tak alespoň dvakrát ráno a večer před a po práci. Druhý den už vám takto začnou nakličovat. V této fázi už můžete klíčky ochutnat a jsou výborné.


4. Na konci třetího dne pustí fazolky dlouhé bílé klíčky. Jsou bílé právě díky růstu ve tmě. Kdyby byly na světle tak zezelenají a nejsou tak křehoučké. Slupky se začínají olupovat. A klíčky můžete už také konzumovat.


5. Když klíčky necháte ještě déle, tak dále rostou, sílí jim klíček a objevují se první lístečky. Sami si musíte vyzkoušet kdy jsou pro vás klíčky nejchutnější.


Sečteno, podtrženo, takto vypadá klíčení fazolek doma. Můžete je jen tak zobat, přidávat do salátu, jarních závitků, do polévek, posypat snídaňová vajíčka, přílohy na talíři nebo třeba zamíchat do rýže či luštěnin... Fantazii se meze nekladou!


Dobrou chuť!

2 komentáře:

  1. Taky doma klíčíme, ale já klíčky nejím. Připomínají mi chutí hrášek a ten já čerstvý nemusím.
    Můj blog: Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
  2. Já teda klíčky nejím, ale je to skvělý nápad. Lepší, než si je kupovat v obchodě. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat